Kategori : Ekonomi


Gelecekte En Etkili Alan Tarım Olacak

Türkiye’de Tarım Öğretiminin 173. Yıldönümü nedeniyle Samsun’da Tarım Bayramı kutlaması yapıldı.
15.01.2019 12:15:59 Gelecekte En Etkili Alan Tarım Olacak


Türkiye’de Tarım Öğretiminin 173. yıl dönümü nedeniyle düzenlenen ‘Tarım Bayramı töreni Ziraat Fakültesine birincilikle yerleşen Bahçe Bitkileri Bölümü 1. sınıf öğrencisi Büşra Pazarlı ve ardından Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Samsun Şube Başkanı Prof. Dr. Hasan Önder törenin açılış konuşması ile başladı.

Daha sonra tarımın, tarımsal üretimin ve dolayısıyla ziraat mühendislerinin hayatın olmazsa olmazı olduğunu ifade ederek konuşan OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüsnü Demirsoy,  “Hollanda’nın yıllık tarım ürünleri ihracatının 100 milyar avro olduğunu biliyoruz ve bunun 9 milyar avrosu tarım teknolojisinden. Bir tarım ülkesi olarak düşündüğümüz Türkiye’nin ihracatı ise 10-15 milyar avro civarında. Değişik iklim ve toprak şartlarıyla -Çarşamba ve Bafra Ovaları bizim avantajımız, büyük ovalarıyla ve kültürüyle Türkiye büyük bir tarım potansiyeline sahip. Mevcut potansiyelimizle ülke olarak kısa zamanda uzay, makine, otomotiv, bilişim teknolojilerinde dünyada lider olmamız kolay gözükmüyor ama unutmayalım ki sahip olduğumuz potansiyelle dünyanın lider tarım ülkelerinden biriyiz. Hâlâ nüfusumuzun yaklaşık dörtte birinin tarım sektöründe olması yine önemli bir avantajımız ve önemli bir ihracat potansiyeline sahibiz.” dedi.

OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan’da yaptığı konuşmasında, “Dünyada hemen hemen her üründe ilk sıralardayız. Kaliteyle ilgili, standart ürün üretilmesi, piyasayı izleyememe gibi sorunlarımız da var. Sadece eğitimi ziraat mühendisinin, teknikerinin eğitimi olarak görmemeliyiz. Eğitim esasında tarım sektörü içerisinde olan bütün paydaşları içine alan bir sorumluluktur. Sadece eğitimcilerin değil eğitimi alan kişilere de görev düşmektedir. Dünya değişiyor bizlerin de eğitim öğretim yöntemlerimiz, materyallerimiz, eğitim teknolojilerimiz de bu çerçevede gelişmeli ve değişmelidir. Çok şeyi başardığımızı, çok şeyi başaracağımızı da düşünüyorum. Bu güzel günde sizlerle birlikte olmaktan mutluluk duyuyorum.” diye konuştu.

TARIM SAMSUN HALKININ GEÇİMİ       

Samsun  Valisi Osman Kaymak’ta  Samsun’da halkın yarıya yakınının tarımdan geçimini sağladığını belirterek ”Samsun halkının yüzde 30’u tarımda bizzat çalışıyor. O anlamda Samsun’un bir tarım kenti olduğunu kabul etmek durumundayız. O yönüyle de devletimiz Ziraat Fakültesini buraya kurarak, tarımsal araştırma merkezleri, laboratuvarlar, Tarım İl Müdürlüğü ve ilçe müdürlüklerimizin olması anlamında devletimiz her zaman Samsun’un tarımda öncü il, araştırılacak ve desteklenecek iller arasına alarak güçlendirmiştir ”dedi. 

Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘Tarım Bayramı’ kutlama törenine ayrıca, MÜSİAD Samsun Şube Başkanı Haluk Tan, diğer fakülte dekanları, meslek yüksekokulu müdürleri, kamu kurum ve kuruluş yetkilileri, sivil toplum temsilcileri, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.



Yorum Yaz


Adınız
Yorumlar


Haberler