https://www.kavakgazetesi.com/yazdir/haber/arapca-kitap-ve-kultur-gunleri

Arapça Kitap ve Kültür Günleri

18.03.2018 14:24:18

Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi (TYB), Hâlidî Maarif İlim ve Kültür Derneği ile Haşimî Yayınevi'nin düzenlediği, Cumhurbaşkanlığı himayesinde 3. Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri yapıldı.

Arapça Kitap ve Kültür Günleri

Türkiye, Suriye, Suudi Arabistan, Irak, Lübnan, Ürdün, Mısır, Cezayir, Tunus, Fas, Sudan, Katar ve Kuveyt başta olmak üzere 22 ülkeden 55 yayınevi ile 300 ilim adamı ve yazarın katıldığı organizasyon Üsküdar Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Çeşitli seminer, konferans ve etkinliklerin yapıldığı organizasyonun açılışını Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ yaptı.

Bu yıl 3'üncüsü düzenlenen Arapça Kitap ve Kültür Günleri organizasyonu, "Geçmişin ihyası, geleceğin inşası için medreselerimiz" sloganıyla kapılarını açtı. Kuran tilavetiyle başlayan açılışta Veysel Çelikdemir'in 15 Temmuz temalı kum gösterisi büyük beğeni topladı.

Açılışta konuşan Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, ''İlim adamları ve kitaplar zirvesi olan bu etkinlik ortak kültür ve tarihimize, ortak mirasımıza büyük bir katkı sağlıyor'' dedi. Akdağ sözlerini şöyle sürdürdü: ''İnanıyorum ki, krizlerle, savaşlarla, fitnelerle uğraşan İslam dünyası bu tür faaliyetlerle tarih boyu var olan birlik ve dirliğe yeniden kavuşacaktır. Coğrafyalar arasındaki sunni sınırlar bize engel olamayacak, biz kendi dillerimizi, eserlerimizi tanıdıkça daha bir olacağız.'' Türkiye Yazarlar Birliği Başkanı Mahmut Bıyıklı ise açılışta yaptığı konuşmada küçük bir medresede başlayan Arapça Kitap ve Kültür Günleri'nin bugün Cumhurbaşkanlığı himayesinde devam ettiğinin altını çizdi. Bıyıklı, ''Etkinliğimizin İslam dünyasının en büyük kitap ve kültür etkinliği olmasını diliyorum'' dedi.

İslam Alimleri İstanbul'da

Arapça Kitap ve Kültür Günleri kapsamında İslam dünyasının önde gelen alimleri İstanbul'a geldi. İslam alimleri arasında, Pakistanlı alim Mahmud Osman Nuaymî, "İslâmî Eğitim Metodunda Alimlerin Rolü" konulu bir konuşma gerçekleştirdi. Nuaymî'nin yanı sıra, Beninli alim İssa Nourukpe Boukari konuşmasında, "Batı Afrika'da İslâm'ın Yayılışı" konusunu Benin örneğiyle anlattı. Organizasyonun bir diğer dikkat çekici konuşması ise Lübnanlı alim Ali Osman Ceradî'nin Hanefi mezhebinin gelişimini anlattığı, "Doğuşundan Kanunlaşma Sürecine Hanefi Mezhebi" oldu.