https://www.kavakgazetesi.com/yazdir/haber/samsunda-ne-kadar-gocmen-var

Samsunda Ne Kadar Göçmen Var ?

15.11.2018 13:44:56

Samsun’da yaşayan Iraklı, Suriyeli ve Afgan çocuklar, bir araya geldi.

Samsunda Ne Kadar Göçmen Var ?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından Sosyal Uyum Programı ve Okul Destek Projesi kapsamında Samsun Huzurevi Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde kahvaltı programı düzenlendi.

Programda konuşan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Tekin Balcı, Iraklı, Afganistanlı, Suriyeli mülteci çocukları ve Samsunlu çocukları bir araya getirdikleri etkinliklerle uyum düzeylerini artırmayı, sağlık, eğitim ve sosyal anlamda birlikteliği sağlayıp, iletişimi geliştirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Müdür Balcı, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk 100 günlük icraatları içinde de bulunan Sosyal Uyum Programı ve Okul Destek Programı kapsamında, mülteci ve sığınmacı çocukların yaşadığı problemler karşısında sosyal uyumu ve topluma adapte olabilmesi adına yapılabilecek faaliyetlerden Samsun’da 2 bin 250 çocuğun faydalandığını söyledi.

Kurum bünyesinde kalan çocukları yetiştirerek bütün ihtiyaçlarını karşıladıklarını anlatan İl Müdürü Tekin Balcı,” Ancak dışarıdaki çocuklarımızı da sadece sosyal destek vererek bırakmak istemiyoruz. Onların da okul başarılarını takip ederek, hafta sonları etkinlikler yaparak, evlerini ziyaret ederek, kültürel faaliyetler yaparak destekleyip kendi çocuklarımız gibi yetiştirmek, onlarla iletişimlerini sağlamak istiyoruz. Bakanlığımızın bu iki projesi Cumhurbaşkanlığımız tarafından da kabul edilen projeler olarak faaliyete geçirildi. Bu iki projemizin dışında Samsun’daki İl Çocuk Komitesi’nden arkadaşlarımız ve çocuk evlerinde kalan çocuklarımız da burada. Biz bu dört grubumuzu bir araya getirip amcalarımız ve teyzelerimizle iletişim haline geçip sohbet etsinler diye burada buluşturduk.” şeklinde konuştu.

ONLAR DİN KARDEŞLERİMİZ

Programa katılan Vali Osman Kaymak ise, Samsun’da 30 bine yakın göçmen olduğunu ifade ederek, “Biz devlet olarak onların ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Ama maalesef iki toplum birbirlerini tanımadığı için zaman zaman sorunlar yaşanıyor. İnsanlar birbirlerini tanıdığı zaman sorunların çözüldüğüne şahit oluyoruz. O anlamda iki kesimin gençlerinin birbirlerini iyi tanıması lazım. Onlar bizim din kardeşlerimiz. Oradaki savaş nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldılar.” dedi.

Göçmenlerden de bu toplumu çok iyi tanımalarını beklediklerini kaydeden Vali Kaymak, “Bu toplumun değerlerine saygılı olun, bu toplumu karşınıza aldıracak hareketlerden kaçının. Biz göçmen çocuklara bir an önce Türkçe’yi öğrenmelerini tavsiye ediyoruz. Dil öğrenmenin yolu da iyi arkadaşlıklardan geçer. O anlamda Türk çocuklarıyla yakın arkadaş olun. Türk çocuklarımızdan isteğimiz de onlara yabancı gözle bakmamalarıdır. Onlar bizim misafirimiz. Onlarla dostluklarınızı geliştirin. “ dedi.

Resimaltı: Vali Osman Kaymak, kahvaltı programı ardından programa katılan çocuklar ve yaşlılarla beraber bocce oynadı.