https://www.kavakgazetesi.com/yazdir/haber/son-dakika-o-tarih-belli-oldu

Son Dakika: O Tarih Belli Oldu !

26.10.2018 11:08:13

Resmi gazetenin bugün yayımlanan kararında Mahalli İdareler Seçimleri'nin tarihi kesinleşti.

Son Dakika: O Tarih Belli Oldu !

YSK'nın Resmi Gazete'de bugün yayımlanan kararında, Mahalli İdareler Seçimleri'nin 31 Mart 2019 Pazar günü yapılacağı kesinleştirilerek, aday olacak kamu görevlilerinin ise 1 Aralık Cumartesi günü saat 17.00'ye kadar istifa etmeleri gerektiği kayda alındı.

Karara göre, kamu görevlileri, yargı mensupları, siyasi parti il ve ilçe yöneticileri, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensupları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, sendikalar, kamu bankaları, üst birliklerin ve bunların üst kuruluşlarının, katıldıkları teşebbüs veya ortaklıkların yönetim ve denetim kurullarında görev alanların 1 Aralık Cumartesi günü saat 17.00'ye kadar görevlerinden ayrılmak zorunda oldukları da belirtildi.

Kararda Anayasa'nın 76. maddesinde, hakim ve savcılar, yüksek yargı mensupları, yükseköğretim kurumlarındaki öğretim elemanları, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) üyeleri, kamu kurum ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri ile yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri ve TSK mensuplarının görevlerinden çekilmedikçe aday olamayacaklarının ve milletvekili seçilemeyeceklerinin hükme bağlandı.

Kararda şu görüşlere de yer verildi;

Milletvekilleri, belediye başkanları, il genel meclisi ve belediye meclisi üyeleri ile muhtarların mahalli idareler seçimlerinde adaylıklarını koyabilmeleri için görevlerinden istifa etmek zorunda değiller,

Kamu görevlilerinin, siyasi parti il, ilçe yöneticilerinin, subay ve astsubaylar ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile sendikalar, kamu bankaları ile üst birliklerin ve bunların üst kuruluşlarının ve katıldıkları teşebbüs veya ortaklıkların yönetim ve denetim kurullarında görev alanların adaylığı konusunda 2972 sayılı kanunun 36. maddesi ile atıf yapılan 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu'nun 18, 19. ve 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'nun 40. maddelerinin uygulanması gerekmektedir.