Kategori : Ekonomi


Yerli Tohuma Sahip Çıkma Çağrısı

Samsun Çevre Platformu – SAMÇEP’in de bileşeni olduğu Ekoloji Birliği, yerli tohumların patentlenerek şirketlerin denetimine geçmesini sağlayan Tohumculuk yasası ve yeni çıkan yönetmeliğin üretici köylüye ve ekolojiye olumsuz etkileri olacağını vurgulayarak tepki gösterdi.
05.11.2018 12:20:31 Yerli Tohuma Sahip Çıkma Çağrısı


Samsun Çevre Platformu’nun da bileşeni olduğu Ekoloji Birliği Ankara’da yaptığı 2 Meclis toplantısında aldığı kararla yerli tohumlara sahip çıkmak için üretici örgütleri ve tarım alanındaki meslek örgütleriyle birlikte mücadele etme kararı aldı.

Yerel alanlarda var olan ve ekoloji mücadelesi veren dernek ve platformların bir araya gelmesiyle oluşan Ekoloji Birliği, yerli tohumların patentlenerek şirketlerin denetimine geçmesini sağlayan Tohumculuk yasası ve yeni çıkan yönetmeliğin üretici köylüye ve ekolojiye olumsuz etkileri olacağını belirtti.

Üreticinin ve köylünün düşünülmediğini öne süren SAMÇEP yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi:

“19 Ekim 2018 günü yayınlanan yönetmelikte çiftçinin tarlada ürettiği ürünün sertifikalı olmasını zorunlu hale getirmiştir. “Yerel Çeşitlerin Kayıt Altına Alınması, Üretilmesi ve Pazarlanmasına Dair Yönetmelik’le”, tarladaki ürün sertifikalı değilse devlet desteği verilmeyeceği hükmü getirildi.Yönetmelik değişikliği, çiftçilerin yüzyıllardır sürdürdüğü tohum takasının önüne geçmekte, çiftçiyi tohum şirketlerinin insafına terk etmektedir. Gıdamızı mono kültür tarıma, tür çeşitliliğinin azalmasına terk edecek bu uygulama ile köylünün, çiftçinin, halkın değil şirketlerin çıkarı gözetilmiştir.Ekoloji Birliği'ni oluşturan dernek ve platformlardan biri olan SAMÇEP, "Yaşam Patentlenemez" sloganıyla yıllar önce GDO'lu tohumlara karşı duruşumuzu, sertifikalı hibrit tohumları kullanmaya zorlayan yönetmelik değişikliğine karşı da sürdüreceğiz.” 



Yorum Yaz


Adınız
Yorumlar


Haberler