Kategori : Gündem


Samsun Gençliği Şühedanın İzinde

Sarıkamış Harekâtı’nın 104. Yıldönümü nedeniyle Samsun’da Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşü yapıldı.
15.01.2019 13:38:01 Samsun Gençliği Şühedanın İzinde


Sarıkamış Harekatı’nın 104. yıldönümünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde 81 ilde eş zamanlı olarak yapılan Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşü Alaçam’ın Dede mevkiinde “ Gençlik Şühedanın İzinde “ sloganıyla yaklaşık bin kişinin katılımı ile gerçekleştirildi. 

Samsun Valisi Osman Kaymak, protokol üyeleri ve yaklaşık bin kişinin katılımıyla ‘Gençlik Şühedanın İzinde’ sloganıyla başlayan ‘Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşü’, Samsun Alaçam Kızlan Bölgesi Jandarma binası yol ayrımında başlayarak Hüseyin Dede mevkiine kadar olan  3 Kilometrelik alanda gerçekleştirildi.

Yürüyüş sonunda saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ardından Alaçam Şadi Bey Camii İmamı Adem Gültekin, Kur’an-ı Kerim Tilaveti okudu. Gençlik ve Spor İl Müdürü İsmail Hakkı Kasapoğlu programda yaptığı konuşmasında, ''Cumhurbaşkanlığımızın himayelerinde Gençlik ve Spor Bakanlığımızın önderliğinde 81 ilde bu gün eş zamanlı burada icra ettiğimiz yürüyüş gerçekleşiyor. Atalarımız Sarkamış’ ta Allah-ü Ekber Dağları’nda bundan tam 104 yıl önce 1914 tarihinde vatan bizlere kıyamete kadar kalsın diye, bu millet kıyamete kadar payidar olsun diye eksi 45 derecenin altında bizlere vatan emanet etmek için, minarelerde ezan seslensin diye canlarını karların altında seve seve feda ettiler. Bizler de bu gençlerle birlikte emaneti ve bayrağı devralacağız ve bizden sonraki nesile emanet edebilmek için ne gerekiyorsa feda edeceğiz. ”dedi.

Alaçam Belediye Başkanı Hadi Uyar’da yaptığı konuşmasında, “Bizler bu topraklarda huzur ve can güvenliği içerisinde yaşıyorsak bu şehitlerimizin verdikleri fedakârlıkların, döktükleri kanlarının ve verdikleri canlarının sayesindedir. Bütün şehitlerimizin ruhları şad olsun, mekânları cennet olsun. ”dedi.

Tarihimizde zaferler kadar, acılarda büyük yer tutmaktadır diyen Alaçam Kaymakam Vekili Bahar Kaya, “Yemen kızgın çöllerde, Çanakkale derin sularda, Sarıkamış ise dondurucu soğukta vatanı için can veren Anadolu çocuklarının hikayesini barındırır. Sarıkamış Türk harp tarihinin en acı muharebelerine sahne olmuştur. Türk Ordusu ağır koşullar altında yapılan bir muharebede kahramanca savaşmıştır. Gencecik delikanlılar Sarıkamış’ta düşmana değil soğuğa mağlup olmuşlardır. Mehmetçiğimiz tüm imkansızlıklara rağmen cihattan kaçmamış sonuna kadar direnmiş, vatanını canı pahasına savunmuştur. Bizler de onların torunları olarak onlardan aldığımız güçle yolumuza devam edeceğiz. Sarıkamış Harekatı Türk Milleti’nin vatanı ve kutsal varlıkları uğruna neler yapabileceğinin bir kanıtıdır. Bütün şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anıyorum. ”diye konuştu.

 

TÜRKİYE ZOR BİR ÇOĞRAFYADA BULUNUYOR

Türkiye’nin zor bir coğrafyada bulunduğunu ifade eden Vali  Osman Kaymak ise konuşmasında, “Bizleri bu coğrafyada tutmamak için uluslararası güçler pek çok oyunlar oynuyorlar. Bizleri birbirimize düşürerek tekrar ülkemizi bölmek istiyorlar. İşte dedelerimiz nasıl bundan 104 yıl önce bir araya gelerek bizler için bu ülke için canlarını verdilerse, bu gün de bizler bu birlikteliği göstererek bütün dış güçlere karşı Türkiye’nin gücünü göstermek durumundayız. O anlamda buradan mesaj gönderiyoruz. ‘Türkiye bölünmez bir bütündür.’ Kürdüyle, Türküyle, Lazıyla, Çerkeziyle, Arnavutuyla her türlü etnik yapısıyla birlik ve beraberlik içinde olmak ve ülkemizi savunmak durumundayız. dedi.

Türkiye birlik ve beraberliğini koruduğu müddetçe uluslararası güçlerin emelleri boşa çıkacak ve ülkemiz ilelebet yoluna devam edecektir, diyen Vali Kaymak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biliyorsunuz, Samsun ilkadım şehri. Kurtuluş Savaşı buradan başladı. Mustafa Kemal Atatürk Kurtuluş Savaşı'nın ilk meşalesini Samsun’da yaktı. Samsunlu gençler de bu birlik ve beraberlikleriyle bu inançlarıyla atalarının yolunda olduklarını gösteriyorlar.  Sevgili Samsunlular, şehitlerimizi unutmayalım. Şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anıyorum”  dedi.

Konuşmaların ardından Alaçam Çok Programlı Anadolu Lisesi Öğrencisi Nesime Çakır, Sarıkamış hüznünü anlatan şiirini okudu. Sonrasında Alaçam Müftüsü Mehmet Süsün, şehadetlerinin 104. yılında andığımız Sarıkamış Şehitleri için dua etti. Program sonunda Vali Osman Kaymak, etkinliğe katılan vatandaşlara ve gençlere teşekkür ederek keşkek ikram etti.

‘Gençlik Şühedanın İzinde’ sloganıyla yaklaşık bin kişinin katılımıyla gerçekleştirilen Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşüne İl Jandarma Komutanı Vekili J. Alb. Mehmet Arı, Yakakent Belediye Başkanı,  ilçe protokol üyeleri, kamu kurum ve kuruluş müdürleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.



Yorum Yaz


Adınız
Yorumlar



FOTO GALERİ


  • Samsun Gençliği Şühedanın İzinde
  • Samsun Gençliği Şühedanın İzinde
  • Samsun Gençliği Şühedanın İzinde
  • Samsun Gençliği Şühedanın İzinde
  • Samsun Gençliği Şühedanın İzinde
  • Samsun Gençliği Şühedanın İzinde
  • Samsun Gençliği Şühedanın İzinde
  • Samsun Gençliği Şühedanın İzinde
Haberler