Kategori : Sağlık


Samsun'da Organ Bağışı İçin Panel Düzenlendi

Bırakacağınız En Güzel Miras Organ Bağışıdır’ konulu panel Samsun’da düzenlendi.
15.11.2018 14:11:00 Samsun'da Organ Bağışı İçin Panel Düzenlendi


Organ Bağışı Haftası kapsamında Sağlık Bakanlığı, Samsun Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, OMÜ, İl Müftülüğü ve Sağlık İl Müdürlüğü tarafından ‘Bırakacağınız En Güzel Miras Organ Bağışıdır’ konulu panel düzenlendi.

Şehit Ömer Halis Demir Salonu’nda yapılan panelde konuşan Sağlık İl Müdürü Dr. Muhammet Ali Oruç,“ Ülkemizde yaklaşık 25 bin kişinin hayatını devam ettirmek için organ nakline ihtiyaç duyduğu günümüzde, bu konunun tüm aşamaları ile konuşulması  kafalardaki soru işaretlerinin ortadan kaldırılması ve daha çok insanın hayata yeniden tutunup bağlanması adına büyük önem taşıyor” dedi.

Bu tür eğitimleri her ortamda ve her şartta vermeye devam ettiklerini ve Samsun’da 12 bin kişiye eğitim verdiklerini ve bu çalışmalar sonucunda geçtiğimiz Temmuz ve Ağustos aylarında Türkiye’de organ bağışı veren iller arasında birinci olduklarını söyleyen Oruç, şöyle konuştu:

“Bu yıl Samsun'da 62 koordinasyon merkezimize bağlı Amasya, Giresun, Ordu, Rize, Sinop, Tokat ve Trabzon'da 105 kişinin beyin ölümü gerçekleşti. Maalesef 167 beyin ölümü vakasında 118 ailemiz organ bağışına izin vermedi. Sadece 49 aile bağışa izin verdi. Bu, her 10 organ nakli şansının 7'sini aile onayı nedeniyle yapamadığımız, daha fazla hastamıza umut olma şansımız varken bu şansı kullanamadığımız anlamına geliyor. Bu yıl beyin ölümü gerçekleşen 24 kişinin organları, 97 hastanın umudu oldu. Kimi hastayı diyalizden, kimi hastayı mobil kalp cihazı ile gezmekten kurtardı. Neredeyse her bir bağışçı, ölümü bekleyen ya da hayatını hastalığı nedeniyle istediği gibi yaşayamayan 5 hastamızın yaşamını değiştirdi." diye konuştu..

Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın ise yaptığı konuşmasında, “Organ naklinin bir hayat kurtarmak ve hayatını kaybetmek üzere olan ve organları işlemez hale gelen insanların tekrar hayata kavuşması için insanlara yapılan bir katkıdır.” dedi.

Daha sonra söz alan OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç’te organ nakli merkezine sahip olan üniversitelerden birisi olduklarını ifade ederek “Bu merkez aracılığıyla hem organ nakli gerçekleştiriyoruz, hem de organ bağışının yapılabilmesi için farkındalığı sağlamak üzere birçok çalışmalar içerisinde yer alıyoruz. Biz organ nakli merkezine sahip üniversite olarak bu merkez aracılığıyla aynı zamanda organ nakli koordinatörlerinin eğitimi programını da bakanlık onaylı ve sertifika programında yürütmekteyiz. 2018 yılı itibariyle üniversitemizde 25’i canlı 20’si kadavra olmak üzere 45 adet böbrek nakli, 46 adet kornea nakli gerçekleştirdik. Üniversitemizde 36 beyin ölümü gerçekleşmiş, 14'ü aileleri tarafından organ bağışına ikna edilmiştir.” dedi.

Organ bağışının bir insanlık görevi olduğunu bu sayıyı artırmak için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini söyleyen Vali Osman Kaymak’ta, “

Samsun Valisi Osman Kaymak’ta konuşmasında “Bizler hem organ bağışçı sayısını hem de organ nakil sayısını artırmalıyız” dedi. Ülkemizde 25 bin kişinin organ, 5 bin kişinin de doku nakli için sıra beklediğini söyleyen İl Sağlık Müdürlüğü Doku Nakli Merkezi Bölge Koordinatörü Dr. Mehmet Kazak ise yaptığı sunumda, “ Yılda 2 bin 500 kişi organ ve doku beklerken hayatını kaybediyor. Samsun’da 15 bine yakın bağışçımız oldu. Samsun olarak yılda 20 bin kişiye hem eğitim veriyoruz, hem de bilgilendiriyoruz. Yapılan araştırmalara göre insanların yüzde 87’si kendisine ihtiyaç olmadan ve yakınlarının başına gelmeden bağışçı olmuyor. Bizim bu oranı çok aşağılara çekmemiz gerekiyor.” diye konuştu



Yorum Yaz


Adınız
Yorumlar



FOTO GALERİ


  • Samsun'da Organ Bağışı İçin Panel Düzenlendi
  • Samsun'da Organ Bağışı İçin Panel Düzenlendi
  • Samsun'da Organ Bağışı İçin Panel Düzenlendi
  • Samsun'da Organ Bağışı İçin Panel Düzenlendi
  • Samsun'da Organ Bağışı İçin Panel Düzenlendi
Haberler