Kategori : Kavak Haber


Yaşar Doğu’ya Görkemli Anma

Türk güreşinin efsanevi ismi Yaşar Doğu memleketi Kavak’ta yapılan görkemli bir tören ile anıldı.
16.01.2019 10:21:02 Yaşar Doğu’ya Görkemli Anma


Türk güreşinin unutulmaz ismi efsane Milli Güreşçimiz Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Yaşar Doğu, vefatının 58. Yıldönümünde Kavak Rıdvan Çelikel Lisesi konferans salonunda yapılan anma töreni ile anıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda Kavak İlçe Müftülüğü İmam Hatibi Murat Ünal tarafından Yaşar Doğu ve tüm şehitlerimiz için Kuran-ı Kerim tilaveti okundu.

Gençlik ve Spor İl Müdürü İsmail Hakkı Kasapoğlu programda yaptığı açılış konuşmasında ‘Efsane kahramanı, güreşçiyi, sırtı yere gelmeyen cihan pehlivanı Dünya Şampiyonunu anmak onu yad etmek, her Anadolu coğrafyasındaki insan için onur kaynağı bilhassa Samsun ve Kavak için inanılmaz bir zenginliktir. Yaşar Doğu dünyaya kırılması çok zor olacak bir ismi yazdırdı. “ dedi.

Yaşar Doğu'nun oğlu Prof. Dr. Gazanfer Doğu yaptığı konuşmasında “Ben Anadolu’da nereye gidersem gideyim Yaşar Doğu’ya olan sevgiyi, itibarı halkın gözünde gördüm ve ailesi olarak bana da bu gururu yaşattılar. Ama önemli olan bizim gençlere Yaşar Doğu'nun değerlerini aksettirmemiz lazım” diye konuştu.

Konuşmasında Vali Kaymak’tan isteğini de dile getiren Doğu,” şahsınızda bir ricamı dile getirmek istiyorum. Yaşar Doğu'nun Emirli köyünde çocukluğunda güreşler attığı çayır bugün güreş alanına çevrilmiş vaziyette,  yeri çok anlamlı, yalnız oradaki güreş kurumsal ve o isme layık bir yapıya kavuşturulması lazım. Yani son dakikada kurtarılan bir organizasyon değil devletin himayesinde, bir kurum tarafından hatta bir kurul tarafından ki ben ailesi olarak seve seve görev alırım. Türkiye'de ilk defa bir fakülte bir şampiyonun ismini taşıyor, ben bundan dolayı gurur duyuyorum. Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi de bu kurulun içinde yer almalı ve yağlı güreşin popülerliği Yaşar Doğu'nun ruhuna uygun bir şekilde Emirli’de ki o güreş alanında her yıl tarihi değişmeden sabit bir gün belirleyerek ‘Geleneksel Karakucak Güreşleri Festivali’ haline getirmeliyiz. Sizlerin koordinasyonunda bu kurumsal bir yapıya kavuşmalı ve uzun yıllar sürecek bir festival olmalı. Bu spor turizminde de Samsun'a çok önemli bir artı değer kazandıracaktır.”

 Programda daha sonra söz alan    Vali Osman Kaymak ise yaptığı konuşmasında, “ Değerli hocamız güzel bir öneride bulundu. Gerçekten bunun kurumsal hale gelmesi lazım her yıl aynı tarihte ‘Samsun Yaşar Doğu Karakucak Güreşleri Festivali’ şeklinde kurumsal hale getirip hep birlikte yapmamız lazım. Ümit ediyorum bugün burada bunun temeli atılmış olur.” diye konuştu.

KÜLTÜR EVİ’NDEN ÇOK ETKİLENDİM

Ziyaret ettiği Yaşar Doğu Kültür Evi’nden çok etkilendiğini de belirten Vali Kaymak,” Gençler sizin de oraya uğrayıp ziyaret etmenizi tavsiye ediyorum, oradan alacak çok ders var. Gençler sizlere şunu söylüyoruz kendinize örnek alacağınız sporcu, bilim insanı, ilim insanı, iş insanı, bürokrat, devlet adamlarının hayat hikâyelerini mutlaka okuyun, mutlaka büyük bir felsefe yakalayacaksınız. “dedi.

Vali Kaymak, yapılan konuşmalarının ardından Yaşar Doğu Güreş Eğitim Merkezi’nde eğitim gören ulusal ve uluslararası müsabakalarda ülkemizi başarıyla temsil ederek derece yapan sporcu ve hocaları tebrik ederek, hediye verdi. Program sonunda Vali Osman Kaymak'a Kavak Kaymakamı Recep Koşal Yaşar Doğu'nun tablosunu, Yaşar Doğu kitabının yazarı Samsun Yazarlar Derneği Başkanı Ahmet Seven ise kendi yazdığı ‘Yaşar Doğu’ isimli kitabını takdim etti.

Programa ayrıca; Vali Yardımcısı Sezgin Üçüncü, Kavak Kaymakamı Recep Koşal, Kavak Belediye Başkanı İbrahim Sarıcaoğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen çok sayıda öğretmen ve öğrenci katıldı.



Yorum Yaz


Adınız
Yorumlar



FOTO GALERİ


  • Yaşar Doğu’ya Görkemli Anma
  • Yaşar Doğu’ya Görkemli Anma
  • Yaşar Doğu’ya Görkemli Anma
  • Yaşar Doğu’ya Görkemli Anma
  • Yaşar Doğu’ya Görkemli Anma
  • Yaşar Doğu’ya Görkemli Anma
  • Yaşar Doğu’ya Görkemli Anma
  • Yaşar Doğu’ya Görkemli Anma
Haberler