Kategori : Magazin


Kadın Kalkınmanın Önemli Unsurudur

Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan,” Son 16 yılda kadın milletvekili sayısı her sene artarak bugün 104’ü buldu”
16.01.2019 10:41:37 Kadın Kalkınmanın Önemli Unsurudur


Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının verilişinin 84. Yıldönümü nedeniyle “ Cumhuriyet Tarihinde Kadının Siyasette Rolü ve Önemi’ konulu 43. istişare toplantısı Samsun’da düzenlendi.

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu tarafından Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi’nde yapılan toplantıda konuşan Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Kadın Kolları Başkanı Havva Rendeci, ülkenin içinde bulunduğu sıkıntıların da etkisiyle kadının siyasette istediği noktaya gelemediğini söyledi. Rendeci, “Ancak son yıllarda siyaset mekanizmasını düzenleyen erklerin katkısı ile kadınlarımız yine etkin rol almaya başlamışlardır.” dedi.

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Bekir Aktürk’te bugün ülke genelinde 674 kadın muhtar bulunduğunu söyleyerek” Türkiye genelinde 2009 yılında 412 kadın muhtar görev yaparken, bugün ise sayı 674’e çıkmıştır. Türkiye’de 73 ilde kadın muhtar görev yapmaktadır. En fazla kadın muhtar bulunan il İstanbul. Bu ili İzmir ve Ankara takip etmekte. Samsun ise 10 kadın muhtar ile Türkiye’de ilk 10’da yer almakta.” diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin ise, kadın-erkek ayrımı yapılmadığı zaman toplumların daha ileri gideceğini ifade ederek, “Kadınlarımız hayatın her alanında görev almaktadır. Muhtarlıkta, milletvekilliğinde, doktorlukta yani her meslekte artık kadınlar yerini almıştır. Toplumda kadın-erkek ayrımı yapılmaması toplumların gelişmesine de katkı sağlamaktadır. Bu düşüncenin savunulmasına bile gerek yok. Herkes bunun doğru olduğunu görüyor. Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın da kadının sosyal hayata katılmasında büyük etkisi var. ” dedi.

KADININ KATILIMI ARTMALI

Toplantıda söz alan Milletvekili Çiğdem Karaaslan’da Türkiye’de Cumhuriyeti dönemi boyunca parlamentoda kadın temsilci sayısının yüzde 4,6’yı geçemediğini söyleyerek “1934’te Atatürk tüm dünyaya örnek olarak kadına seçme ve seçilme hakkını verdi. Fakat ondan sonra kadın milletvekili sayısı yüzde 4,6’yı geçemedi. Bu düşünülmesi gereken bir gerçek. Son 16 yılda ise kadın milletvekili sayısı her sene artarak bugün 104’ü buldu. Yani yüzde 17’nin üstüne çıktı. Yeter mi? Elbette yetmez ama önemli. Fakat biz biliyoruz ki siyasette var olmanın, karar mekanizması içinde olmanın ve ülkeye hizmet etmenin tek yolu milletvekili olmak değildir. Siyaset yerelde başlar. Tam da yerelin sesini temsil eden, tam da mahallelerin sorunundan en ufak sorunlara kadar şehrin her sesine kulak veren ve bu sesi şehrin karar mekanizmalarına ileten, sonuca ulaştıran yani Türkiye demokrasisine çok önemli katkıda bulunan siz muhtarların varlığı da bizim için çok kıymetlidir.” ifadelerine yer verdi.



Yorum Yaz


Adınız
Yorumlar



FOTO GALERİ


  • Kadın Kalkınmanın Önemli Unsurudur
  • Kadın Kalkınmanın Önemli Unsurudur
  • Kadın Kalkınmanın Önemli Unsurudur
  • Kadın Kalkınmanın Önemli Unsurudur
  • Kadın Kalkınmanın Önemli Unsurudur
  • Kadın Kalkınmanın Önemli Unsurudur
Haberler