Kazım İlhan

2019-02-04 15:09:05


Bir İnsana Hayat Vermek…

Merhaba kıymetli okuyucularım;

Bu gün sizlere farkındalık yaratacak olan yaşamadan ve de yaşanmadan anlaşılamayan organ bağışından bahsetmek istiyorum.

Hepimiz biliriz ki insan için elzem olan sağlıklı yaşamaktır. Zamanın kimimize ne kadar sağlık konusunda ne zaman dokunacağı belli olmaz, şunu asla unutmayalım ki insan insana her zaman muhtaçtır. Ayrıca Atalarımızın dediği gibi komşu komşunun külüne muhtaçtır deyimi ne kadar önemli olduğudur.

Günümüzde komşuluk var mı dersek o sorgulanır, çünkü akrabalıklar menfaate dönüşmüş durumdadır.

Biliyoruz ki; İnsanın ailesine, topluma ve insanlığa karşı toplu halde yaşamadan dolayı görev ve sorumlulukları vardır. Nedenleriyle okuduğumuzda zaman ne kadarı üzerimize sarmalar. Onu yaşamadan veya empati yapmadan anlamamız mümkün değil.

Sizlere yazımın son bölümünde ise kardeşine Organ naklinde bulunmuş olan bir yakınımın ailece özverilerini sizlerle paylaşmak istiyorum.

Buyurun o zaman;

Organ Bağışı; Kişinin hayatta iken, serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra da doku ve organlarının bir başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesidir.

Organ Nakli; Vücutta görevini yerine getiremeyen bir organın yerine canlı veya kadavradan alınan yeni, sağlam bir organın cerrahi yöntemlerle nakledilmesi işlemidir.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Derki; Zaruret halinin bulunması, hastanın hayatını veya hayati bir organını kurtarmak için, bundan başka çaresi olmadığının mesleki ehliyet ve dürüstlüğüne güvenilen bir doktor tarafından tespit edilmesi,

Doku ve organı alınacak kişinin bu işlemin yapılmış olduğu sırada ölmüş olması,

Toplumun huzur ve düzeninin bozulmaması bakımından organ ve dokusu alınacak kişinin sağlığında buna izin vermiş olması veya hayatta iken aksine bir beyanı olmamak şartıyla, yakınlarının rızasının sağlanması

Alınacak organ veya doku karşılığında hiçbir şekilde ücret alınmaması,

Tedavisi yapılacak hastanın da kendisine yapılacak olan bu nakle razı olması gerekir.

Organ Bağışı Nereye Yapılır? Organ Nakli Yapan Merkezlerde, Hastanelerde, Organ nakli ile ilgilenen vakıf, dernek vb. kuruluşlarda organ bağışı işlemi yapılabilir.

Sizlere yazımın son bölümünde ise kardeşine Organ naklinde bulunmuş olan bir yakınımın ailece özverilerini sizlerle paylaşmak istiyorum demiştim.

Kardeşlerden biri son İki yıldır böbreklerinin iflas etmesi nedeniyle diyaliz makinasına bağlanmış bir vaziyette diyaliz den çıkamaz duruma gelmişti.

Ne mutlu ki; Kız kardeşinin böbreğinin uyumu sayesinde iki böbreğinden birini, erkek kardeşine vermeyi tereddütsüz naklini gerçekleştirdiler. Şükürler olsun Allah’ıma ameliyat sonrası ikisinin de sağlığı yerinde.

Buradan ders çıkarılması gereken konu;

Kardeşlerin birbirilerine  olan canı gönülden destek ve özverileri.

Beyinin eşine bu konuda desteği.

Ayrıca; Yeğenim olan (Çağrı Salman’a) beyine de bu özveriye katkısından dolayı teşekkür etmek isterim.

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, Türkiye'de yaklaşık 22 bin kişinin böbrek nakli için sırada beklediğini bildirdi.

Kuran-ı Kerim’de;  Kim Bir İnsana Hayat Verirse Onun Tüm İnsanlara Hayat Vermişçesine Sevap Kazanacağı Beyan Olunmaktadır.(Maide Suresi, Ayet 32)

Sonuç olarak: Sizlerde sağlığınızda organ bağışında bulunmayı taahhüt edin. Bunun anlam ve önemini anlamak için o ailelerle bir gün birlikte olun yeter.

Düşündürebilmek, gelecek için üretilecek ürünün ana kapısıdır. (Kazım İLHAN)

TOPLUMUN VE AİLENİN EN BÜYÜK İLACI DOĞRU İLETİŞİMDİR. (Kazım İLHAN)

Sizlerin düşünce ve duygularınız benim için önemli; Paylaşmak ve paylaşılmasını istediğiniz konularınızı bekliyorum. Saygılarımla.

Birlikte siz, biz demeden, sıcak, sevecen ve mutlu birlikteliklerin bir arada olduğu sağlıklı neşeli yarınlar dilerim. Hoşça kalın.

kilhan61@hotmail.com                                                                                         KAZIM İLHAN

                                                                                                                SOSYOLOG VE AİLE DANIŞMA

Yorum Yaz


Adınız
Yorumlar


YAZARIN DİĞER YAZILARI TÜM MAKALELERİ



Askerlik bir vatan aşkıdır. 2019-09-17 12:10:43
Şiddete duyulan özenti Neden? 2019-09-16 10:55:58
Bizleri gururlandıran görsel ve düşünceler!! 2019-09-09 09:24:47
TOPLUMUN NEFESİ 2019-08-22 12:06:06
SEN KORKMA !! 2019-02-04 15:10:08
Haberler